LBD – Малка черна рокля

By Posted on 1 min read

Little Black Dress

Според проучване проведено през 2007, което било популяризирано от Clothes show по британския телевизионен канал “UKTV Style”, един от неписаните закони на модата е, че почти всяка жена обвързва думите „стил“ и „елегантност“ с малката черна рокля. Когато са попитани да назоват най-важният артикул за историята на женската мода, британските жени, без да мислят много, назовали именно малката черна рокля. 96% отговорили и цели 76% били единодушни.

Друго проучване, проведено от вестник The Independent, показва, че 96% от интервюираните притежават поне една черна рокля, 48%, от които имат повече от една, а пък 54% от мъжете отговорили, че намират за много привлекателно жена да носи малка черна рокля.

Човекът, който първи разкрил магията на черната рокля, е Коко Шанел, която винаги е знаела от какво точно се нуждаят жените. През 1926г. тя създава силуета на първата petite robe noire (от френски – малка черна рокля), която се възприела като културна и естетическа революция за онези времена. Дотогава черният цвят се носел основно от хора в траур или от свещеници и прислужници, но след роклята на Шанел жените започнали да се чувстват уверени и независими, носейки черно. Роклята се превърнала в „униформа“ за модерния свят и била нова и различна освен с цвета си, то и със своя нов изчистен силует. Според Коко не са необходими излишни детайли, за да изглеждаш стилно. С леко хаплив език, тя казала, че жените не се обличат много добре и създавайки тази рокля иска да им покаже какво всъщност означава стил.

Твърди се, че Шанел нарисувала скицата на роклята си само за час и половина, през един скучен следобед. Първият вариант на LBD бил направен от коприна, с дължина до прасеца и дълги ръкави. Деколтето било високо и роклята имала съвсем леки, едва забележими, диагонални линии – без копчета, без излишни бродерии. Най-често роклята се носела с къса коса, тип „момчешка“ подстрижка, с шапка „клош“ и колие от перли.

Американският Vogue  публикувал рисунка на малката черна рокля и я описал по начин, който ще бъде актуален за роклята завинаги: ”За всяко момиче, за всяка жена с малко пари, е невероятно да има една рокля за всеки сезон, за цялата година, с която да е винаги добре облечена“. И колкото и да била опростена роклята, тя успявала да скандализира с дързостта си. Тогава Vogue нарекли роклята „Chanel’s Ford” – препратка към популярността и достъпността на масово произвеждания автомобил Ford, което било огромно признание за успеха ѝ. Но разбира се, имало и хора, които не разбирали произведението на Шанел и го критикували…

През следващите десетилетия роклята претърпяла множество промени, но винаги е оставала вярна на себе си. LBD била носена от анимациония герой Бети Бууп и била по-къса и скандална от всякога. Елза Скиапарели, Уолис Симпсън и много други известни имена също я носели. Роклята била „униформа“ на Едит Пиаф, а през 50-те, когато излиза и The New Look на Кристиян Диор, малката черна рокля била носена и от Мерилин Монро, което я превърнала в жизненоважна за жените и докзала, че е перфектен начин да подчертаеш фигурата си.

Но въпреки всичкия успех на Коко Шанел, създавайки роклята, популярността и това да се превърнеш в икона са две различни неща. Givenchy и Одри Хепбърн са тези, които правят малката черна рокля икона в света на модата. Магията се случила, когато тази невероятна жена я облякла във филм, който имал като послание жествеността и елегантността, а именно “Закуска в Тифани“. Филмът започва със сцена как Одри слиза от такси пред витрините на така популярния магазин за бижута, като в ръка има кафе и кроасан. Носи големи слънчеви очила, малка корона върху вдигнатата си коса, има дълги черни ръкавици, красиво колие от перли и дълга черна рокля. Тази сцена се превръща в любима на всяко едно момиче и всички започват да подражават на героинята от филма. Въпреки че по-късно във филма Хепбърн носи класическата малка черна рокля, то тази от първата сцена е моделът, който преверъща черната рокля в любима на всяка една жена. А съответно и в символ на женственост и стил…

Човек никога не е прекалено натруфен или неподходящо облечен, когато е с малка черна рокля.

Карл Лагерфелд

Малката черна рокля е основата на гардероба на всяка една жена.

Дона Каран

Тя е въплъщение на женската сила: сурова, откровена и директна.

Александър Маккуин

Можеш да носиш черно по всяко време. Можеш да го носиш на всяка възраст. Можеш да го носиш по почти всеки повод. Малката черна рокля е задължителна за гардероба на всяка жена.

Кристиян Диор
XOXO
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.

Previous
Еволюция на списанието
LBD – Малка черна рокля