Еволюция на списанието

By Posted on 1 min read

ПЪРВИ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ

Първата публикация, която би могла да се нарече списание, била германският Erbauliche Monaths Unterredungen, издаден през 1663 г. Това било литературно и философско издание и след излизането му са публикувани няколко периодични издания с много подобни теми, които били предназначени за интелектуалците.
Темите, които се засягали били малко и авторът им бил един. Издание, в което има различни теми, написани от различни автори, се появява през 1672 г., когато френският автор Жан Доно де Визе създава „Le Mercure Galant“. Той съчетава теми свързани със съда, с театър и литература и така тази концепция постепенно се разпространява из цяла Европа. Първото женско списание, Ladie’s Mercury, било лансирано в Лондон през 1693 г.
Името „списание“ (“magazine”) се появява през 1731 г. с появата на списанието Gentleman. Думата “magazine” идва от арабската дума, означаваща склад, и се използвала за описание на мястото, където се депозират голямо количество различни стоки, като аналогията, която се прави е за книга, съдържаща много полезна информация за пътешественици и моряци.
как е възникнало списанието

ПЪРВИТЕ РЕКЛАМИ

В средата на 19.век читателите вече не били само богатите, но и хората от средната класа. Тогава започнали и първите семейни списания като „Dickens Household Words“. Започнали все по-големи опити да се намали цената на списанията и така се появили първите реклами.
В началото рекламите били много малко, тъй като имало специален данък. След отменянето му броят на рекламите не се увеличава, понеже много издатели избягват този вид доходи. В края на 19.век и с изобретяването на ротационната преса броят на отпечатаните копия се увеличава, а цената на изданието намалява и по този начин навлизаме във века, който бележи развитието на списанията, като една от водещите в света медии.

ВЪЗХОДЪТ НА СПИСАНИЯТА

В началото на 20.век се появява една от най-важните икони в света на издателството-  Уилям Рандолф Хърст. Като собственик на няколко вестника в Америка, той се впуска в безмилостна битка за читатели със своя наставник Джоузеф Пулицър. По време на Кубинската война за независимост Хърст и Пулицър публикуват във вестниците си изображения на измъчени и гладуващи кубински войски. Така възниква терминът жълта журналистика, който бележи сензационалистическия подход към представянето на събитията.
Хърст разширил своята империя, като започне с известните Good Housekeeping, National Geographic и Harper’s Bazaar. Освен списанията на Хърст, се появяват и други важни издания като Vogue на Конде Наст, Vanity Fair и списание Time, чийто начинаещ издател – Хенри Лус все още се смята за най-влиятелният издател в историята.

ЦВЕТЕН ПЕЧАТ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

Паралелно с развитието на Time е публикувано списание Fortune, което произлиза от бизнес страниците на Time. Fortune било считано за най-доброто и най-влиятелното американско списание. Освен силно повлияно от света на бизнеса, Fortune е известно и с това, че е първото висококачествено печатно списание с цветни страници.
Fortune също така измисля фотожурналистика.

първото биснес списание

СПИСАНИЕТО, КОЕТО ПРОМЕНЯ НАЧИНА НА МИСЛЕНЕ НА ЖЕНИТЕ

След Втората световна война, във Франция, един човек стартира списание, което значително променило начина, по който жените мислят, говорят и възприемат себе си. Това била Хелън Гордън Лазареф с нейното списание Elle (от френски „тя”), което се появило на бял свят през 1945 г. Един от нейните таланти бил, че успява да намери точния човек в подходящия момент, така че да създаде звезда. През 1947 г. Хелън промотирала неизвестния (тогава) дизайнер Диор, а пък през 1950 г. на корицата сложила, тогава неизвестната Бриджит Бардо. През 1952 г. наема Франсоаз Жиру- феминистка, която по-късно ръководи известния френски политически седмичник L’Express. Друго важно действие на Хелън било насърчаването на завръщането на Коко Шанел през 1958 г., въпреки че по това време френската преса не подкрепяла известната mademoiselle.
В историята на издателството никой редактор не е оказал толкова трайно влияние върху списанието си, колкото Хелън. Тя напуска списанието през 1972 г., когато продаденият тираж е около милион екземпляра.
първото женско списание

ЗЛАТНА ЕРА

В САЩ пък започва Златната ера на списанията. Както Париж повлияял на модерното изкуство в края на 19 и началото на 20.век, така Ню Йорк през 50-те развил модерното изкуство в списанията и по-специално – Madison Avenue било мястото на най-големите списания от тази епоха.
Манхатън бил родното място на ново поколение дизайнери и арт директори, които създавали дизайни и реклами на списания, подобни на тези, които познаваме днес. По-късно този период е наречен Творческата революция. В някои от сградите в Манхатън са работили революционни гиганти, като Алексей Бродович за Harper’s Bazaar, Лео Лиони за Fortune, Стив Франкфурт за Young & Rubicam, Хърб Любалин за Hennessey, Хенри Волф за Esquire, Art Paul за Playboy и Александър Либерман за Conde Nast.
Въпреки това, с всички големи имена, правенето на списания било много трудно и отнемало много време. Нямало  компютри и програми като Photoshop и всичко се правело на ръка.

ЕВОЛЮЦИЯ НА СПИСАНИЯТА

В Германия през 1959 г. излиза легендарното списание Twen. Twen било провокативно списание за по-младата публика и се състояло от еротични снимки и интелектуални статии. Неговите редактори имали за цел да привлекат по-младото поколение, като го разграничат от родителите им.
През 70-те години се появило нов вид списание – списание за знаменитости. Първият брой на People излиза през 1974 г. Оттогава този вид списания е най-продаваният. През тези години имало бум на женските списания. Едно от тях набрало много популярност и това е Cosmopolitan.
Публикувано за първи път през 1886 г. като семейно списание, 60-те направили Cosmopolitan известен. Главният й редактор Хелън Гърли Браун променила концепцията на  Cosmopolitan и го превърнала в списание за жена. Новият Cosmopolitan се фокусирал върху по-младата жена и говорил открито за сексуалността. Този модел е останал и до днес, превръщайки Cosmopolitan в едно от най-продаваните дамски списания.
От другата страна имало и много модни списания. Най-известните от тях били Vogue и Harper’s Bazaar. Надпреварата им продължава повече от век, а от време на време се появявали и нови съперници. В началото на 80-те Vanity Fair било преиздадено.

Влиятелни ли са модните списания днес?

На този въпрос ще отговоря с една кратка история:

През 2010 г. Анна Уинтур обяви, че може да присъства само на три дни от Седмицата на модата в Милано, тъй като възнамерява да се върне в САЩ, за да гледа Оскарите. Седмицата на модата почти се превърнала във Fashion Weekend, като важни къщи като Dolce и Gabbana, Prada, Fendi и Armani поискали организаторите да преместят техните шоута за дните, в които Уинтур ще присъства.
Редакторът на Vogue останала и за четвърти ден в крайна сметка, но сред целия хаос, едно нещо се разбрало: Модната индустрия не може да игнорира Vogue или Анна Уинтур.
Списание Time, което представи Уинтур в своя списък с модни икони All-TIME 100, обяви:

„Шоуто не може да започне преди тя да е дошла. Дизайнерите имат успехи заради нея. Тенденциите се създават или отпадат по нейна команда. „

XOXO
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.

Previous
Chanel 2.55
Еволюция на списанието