Chanel 2.55

By Posted on 1 min read

#ItsFashionHistory

Това е първата статия в новата ми рубрика в блога – „История“…или ако трябва да бъдем по-конкретни – история на модата. Много обичам личната част на един блог, как всичко е пречупено през светогледа на автора, но ми се искаше поне част от статиите тук да имат по-голяма стойност, по-голям срок на годност. Защото всички знаем, че тези идеи за тоалети, тенденци и т.н. ще отминат с времето и след няколко години (и то не много) ще се върнем назад и ще се смеем на модните ми (ни) решения.

Затова ми хрумна идеята да пиша за различни модни икони – било то дрехи, аксесоари, хора, брандове или просто неща от света на модата, които са еволюирали в годините, за да бъдат такива каквито ги знаем в момента. Бих нарекла това личен „проект“, но тъй като веднага ми изниква текста от песента на Ицо Хазарта „Браво“, ще кажа, че това е ново и вълнуващо начинание, с което се захващам и което силно се надявам да допадне на повече хора.

Първата статия от рубриката ще бъде за една от най-известните чанти (а може би действително най-известната и желана чанта), а именно Chanel 2.55…

Коко Шанел

Почетното място, което Габриел Шанел има в историята на модата, е резултат от някои от нейните „подаръци“, които са едни по рода си. Личен недостатък или добродетел, Коко смятала себе си за пример на подражание на всички жени. Тя сама проправи път към нов начин на живот, към който жените в началото на 20-ти век не са били свикнали. Показала, че жените могат да правят каквото си поискат и предложила неща, които биха улеснили живота им, а не да ги ограничават и да им пречат: а именно функционалност, прложимост и комфорт– все неща, които дотогава са били напълно табу в модата.

Всичко, което Шанел създавала било породено от нейните лични нужди и тя перфектно осъзнавала, че тези нужди са на жената от новото поколение. Именно така се ражда и първоначалната версия на иконичната ѝ чанта 2.55, която е перфектен пример за нейния нюх и естетика.

Първата чанта с презрамка

Коко се уморила от това да държи чантата си в ръце, с риска да я загуби, затова добавила презрамка и я носила на рамото си. Тя не разбирала защо жените трябва да имат способността да се хранят, да пушат цигара, да пият от питието си и да четат либрето (сценарий на музикално-сценично произведение) докато са в операта, при положение, че в ръцете си държат чанта. Всички жени се нуждаели от презрамка на чантата си и именно затова Коко, както обикновено, почерпила вдъхновение от мъжката мода и намерила решение. Тя копирала презрамките на войнишките дисаги и ги добавила към малки черни чантички с подплата, които могли да бъдат определени като първата модерна чанта в историята. Чанта, която се сливала с тялото, превръщайки се в едно цяло с дрехите и визията – чантата не била просто ползвана вече, тя била носена.

Февруари 1955г. (2.55)

25 години по-късно, когато Шанел била на 71, след дълга пауза, през която ѝ било забранено да участва в модни ревюта, Mademoiselle се завърнала. Наследникът на чантата от 1929-та била чантата 2,55, която официално се „родила“ през февруари 1955г. Именно и от датата се поражда името на чантата.

Чантата 2,55 била нещо като смесица от спомени за Коко. Кожата била агнешка или телешка и запазвала плътността си след процеса на създаването на малките ромбчета по нея. Този диамантовиден мотив бил инспириран от якетата, които жокеите носили. Вътрешната подплата е цвят бордо и е препратка към тъжните ѝ години от сиропиталището в Аубазин, където е трябвало да носят униформи в този цвят.

Коко казала: „Познавам жените. Дайте им вериги, жените обожават вериги“. И все пак изборът ѝ да използва верига за презрамката не е толкова банален колкото изглежда – тя заела двойната верига от нейните пазачи в сиропиталището, които използвали верига, за да закрепят ключовете си за кръста.

Отзад на чантата имало малко джобче, което било за банкноти и символизирало свободата на жените да харчат колко си искат и за каквото си поискат пари. Друг джоб отвътре бил с цип и се носели легенди, че в него Коко криела любовните си писма. Закопчалката била много семпла и се наричала the Mademoiselle lock, защото Шанел така и не се омъжила. Красивата закопчалка с двете С се появила чак при Карл Лагерфелд.

И именно благодарение на Карл Лагерфелд тази чанта е икона и до днес. Въпреки че жените са се променили, техните нужди не са се. През февруари 2005-та била 50-годишнината от създаването на чантата и по този повод Лагерфелд създал 2.55 Reissue – чанта с много подобен на оригинала дизайн. Това довело до връщането на the Mademoiselle lock.

Засега идеята ми е да има нова статия през две седмици (т.е. 2 пъти в месеца) и много ще се радвам да се разпространи идеята да ценим историята на модата. Използвайки хаштага #ItsFashionHistory, може и да споделяте интересни факти или снимки в инстаграм, които да са свързани с модата.

Ще се радвам да ми пишете тук като коментар или в инстаграм, за да споделите мнение или идеи относно тази рубрика. <3

XOXO
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.

Previous
In appreciation of 2019
Chanel 2.55