Уют в дома, уют в душата

Както вече споменах не веднъж- обожавам есента. За жалост тази есен не е най-пълноценната, която сме имали, поради високите температури, но въпреки това aз вече си мечтая за сняг и съм на коледна вълна… Не позволявам на обстоятелствата, които не мога да контролирам да помрачат хубавото усещане, което ми носят тези сезони. Есента е перфектният баланс между желанието да си стоиш у дома, но и да излезнеш на разходка навън. Може би заради това я обичам толкова много. По случайност преди около месец си купих така актуалната книга „Малък наръчник по Хюга“, за която действително няма по-подходящ момент за четене, и осъзнах, че за мен щастието винаги се е крило именно в чувството на уют (замислих се, че може би и заради това не обичам чак толкова лятото). Затова днешната статия я посвещавам на уюта, на хюгата и като цяло на онази топлинка в душата, която ни носят те.

Тези от вас, които не са чели книгата ще се зачудят какво пък точно е това хюга? Ами честно казано ще ми е много трудно да ви обясня, защото както казва Мечо Пух за любовта: „Тя не се пише, тя се чувства“. Но ще опитам…

Хюга е всичко, което ви стопля отвътре. Когато сте у дома на топло и четете книга или пък сте се събрали със семейството си – това е хюга. Когато сте в някоя хижа в планината с близки хора – това е хюга. Когато готвите с някого или просто пиете топъл шоколад заедно пред телевизора – това е хюга. Хюга е преживяване, хюга е чувство, хюга е място, хюга е храна, хюга може да бъде всичко, стига то да те кара да се чувстваш уютно, спокoйно и изпълнен с щастие.

И именно всичко, което изредих за мен е есента, плътно следвана от зимата. Тези сезони няма как да са пълноценни без този домашен уют, затова днес ще ви споделя кои са нещата, които ме карат да се чувставм хюга.

1.Светлина

Ако си купите гореспоменатата книга ще разберете колко важно е светлината в дома ви да е мека, като от свещ, а не прекалено ярка. Аз лично никога не съм била голям фен на свещите, въпреки че в последно време започвам да откривам чара им малко по малко. Но това, което на мен ми носи огромна хармония на душата и ме кара да усетя уюта на дома през тази част на годината, е моментът, в който денят приключва и навън се е стъмнило. Тогава нощните светлини на града създават една мека светлина, особено сега покрай празниците, когато навсякъде има лампички. Със смяната на часа денят се скъсява значително и въпреки че никой не е доволен от този факт, замислете се колко е красиво привечер, след като сте приключили работа, да се разходите по улиците, виждайки как всички прозорци и сгради светят и всеки бърза да се прибере в уюта на тези светлини.

2. Комфорт

По принцип уютно мога да се почувставам и в някое кафе с близък човек, но най-любимо ми е да съм у дома, да ми е топло в стаята (добре, че пуснаха парното най-накрая хаха), да съм се увила в някое меко одеяло, да съм с удобни домашни дрехи и да правя нещо любимо, като гледане на видеа в Youtube, четене на книга/списание, гледане на филм или просто да си говоря с някого вкъщи.

3.Размишления

Времето прекарано у дома е и времето, в което най-много обичам да планирам и мечтая. Огромно спокойствие и едновременно вълнение ми носи да стоя и да си мисля какви са мечтите и целите ми, но и съответно да свърша нещо малко, което да ме води по-близо до тях. Да прочета нещо полезно, да намеря хора, които са постигнали моите мечти и да извлека най-важното от техния път. Да пиша или да планирам неща, които да направя в близкото бъдеще. Да забавя ритъма..

„Първоначално норвежката дума „хюга“ означава „благоденствие“. Възможно е хюга да произлиза и от думата „hug“, която пък е производна на думата „hugge“, датираща от около 1560г. със значение „прегръщам“. Думата „hugge” е с неизвестен произход, но вероятно произлиза от староскандинавската дума „hygge“, която означава „успокоявам“, а тя на свой ред, произхожда от думата „hugr“- „настроение“. Тя пък произхожда от старата немска дума „hugjan”, която се свързва със староанглийската „hycgan“ – „размишлявам, обмислям“. Интересно, но „размишлявам“, „настроение“, „успокоявам“, „прегръщам“ и „благоденствие“ всички до една описват аспекти от съвременното разбиране за хюга“.*

4.Аромат

Това е нещо, което определено създава невероятен уют. Свещите много помагат за това, както и някой ароматизатор, който е типичен за вашия дом или пък миризмата на омекотител, защото всяко семейство си има специфичен аромат. Но има една миризма, която създава неповторимо хюга усещане и това е миризмата на сготвено. Нищо не може да се сравни с това!

5.Храна

Тук всеки ще се съгласи, че домашната храна е едно от най-хубавите неща на света. Никоя пица не може да се сравни с пълнените чушки или мусаката, нито пък тортите по заведенията могат да се сравнят с домашната торта/ кекс на майка ви. Някои неща просто имат неповторим чар…

6.Да имаш очи за красивото около теб

Написвайки това пред очите ми изниква следната картина: вечер е, но някак отвън изглежда по-светло от обикновено, затова отивам до прозореца и виждам как всичко е покрито в бяло, как нощните светлини се отразяват в снега и озаряват тъмната нощ, а точно под уличната лампа можеш да видиш танца на снежинките, които леко падат на земята. Така да се размечтах…
Но наистина трябва да си отваряме очите и душата широко за красотите, които ни заобикалят.

Надявам се тази статия да ви е допаднала и да ви е накарала да се почувствате поне малко хюга и най-вече: надявам се да съм ви помогнала да осъзнаете колко красиви са и студените сезони и да извлечете максималното от тях тази година.

*Всички цитати са от книгата „Наръчник за Хюга“
**Всички картинки са от Pinterest

XOXO
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.

Previous
Планинска идилия
Уют в дома, уют в душата