Свободата да захвърлиш всякакви задръжки

Живеем в свят, където суетата е повече, а моралът по-малко. Да се снимаш по-разголен не е нещо странно или дръзко, а скандалът е на почит. С други думи – живеем в един нов, широкоскроен и свободен (в някои отношения) свят. Добре дошли в 20-те години на 21.век.

Религията вече не такъв фактор, любовта е мираж, а най-висшата ценност на човек е свободата – свободата да бъдеш, който си поискаш, да изглеждаш както ти харесва, да правиш каквото си решиш – без да бъдеш съден от обществото. Но пълната свобода освен че е непостижима, тя е и крайно опасна. В живота има правила и граници, защото ,като интелигентни същества, осъзнаваме, че всичко в природата има нужда от такива.

Но с всеки изминал ден, все повече хора са готови да преминат установените норми в името на тази ненужна свобода. Днес ще си говорим за желанието да се освободиш от морала. Моралът, който вече има толкова размити граници и съвсем различни значения за хората, че трудно бихме успяли да му дадем определение. До преди нашето поколение на почит беше моралът, а днес на пиедестал е издигнат скандалът.

„Самата култура е едновременно исторически за социума и по-кратковремеви за индивида продукт, непрекъснато възпроизвеждащ се, напасващ се с околната си среда и премодифицираш се общностен и паралелно с общностния- и феноменологичен процес в полетата на актуалния за индивида жизнен свят. Общностната култура е мярата за – и самото ниво на морала…”1

В 21.век културата така се е модифицирала, че за културно мероприятие се счита да отидеш на дискотека, а интересно събитие е не някоя тетрална постановка, а конкурси като Мис Плеймейт. Приоритети на жените са външния вид и желанието да докажат, че са „равни“ на мъжете. Голото женско тяло е израз на онази бленувана свобода, а популярността (от каквото и да е) – власт.

Все повече жени захвърлят всякакви задръжки, показвайки кои са и какво имат – съвършени тела и лица, направени като по учебник. Такъв е и случаят на момичетата от конкурса Мис Плеймейт. Момичета, които са посветили живота си на визията си. Вложили пари и време, те идват да покажат какво притежават и какво имат да дадат. Да покажат проекта, по който са работили дълго време, а именно – външния си вид. Те не се притесняват да се държат предизвикателно, да бъдат голи пред непознати хора и обичат да привличат вниманието на околните както с визията си, така и с поведението си.

1„Междуперсонални интернет комуникации. Световният културен ред“ Стилиа Фелиси

Днес се срещам с учасничката в конкурса Мис Плеймейт 2019, която застана на почетното второ място. Тя е съвсем младо момиче, което се определя като едно голямо изключение в конкурса. Въпреки че не вижда проблем с разголеността и обича да бъде наричана „скандална“, тя твърди,че не е готова да загърби напълно моралите си в името на славата… за разлика от другите претендентки. Но истина ли е това? Този тип слава няма ли една и съща цена за всеки, а именно да продадеш тялото си? Тя казва, че има други амбиции и че няма да премине „границата“…

 • Как се казваш? На колко години си? Учиш ли?

Натали Найденова, на 19 години. Уча ПР в НБУ.

 • Мислила ли си с какво би се занимавала в бъдеще?

Честно казано, странично, определено с моделство, снимки, фотосесии – каквито възможности ми предложи Плеймейт. Но основно със собствен бизнес бих се занимавала.

 • Нещо по- конкретно?

Не, но тези клишета – да си създам моя модна линия- със сигурност не ми се струват нещо сериозно и не бих си вложила енергията и вниманието в нещо такова.

 • А защо записа да учиш ПР?

Основно, за да си правя мой собствен ПР. Защото доста от известните личности стават известни със скандал и простотия, а това е така защото не знаят точно какво да направят. Като Сузанита например. ПР-а ми е доста интересен и ми помогна много и за интервюта – как да не се притеснявам, как да говоря, жестове, мимики…

 • Като беше малка, каква мечтаеше да станеш?

Мечтаех да съм актриса. Много исках да замина за Холивуд, да отида на кастинг, да стана много известна – приказка.

 • Кога за първи път ти хрумна да участваш в конкурс? Било то „Мис Плеймейт“ или нещо подобно?

     Преди ако ме беше попитала, никога нямаше да ти отговоря, че искам да ходя на някакъв конкурс, защото не вярвам, че някакво си жури може да определи аз каква съм. Защото всички знаем, че доста от конкурсите са леко казано корумпирани. И не бих искала по някакъв начин да се унижавам или нещо подобно с конкурси като Мис България – да ми казват „ти не си красива, тя е по-красива от теб“. Все пак има момичета и момичета. Ако се направя и си сложа скули, устни – за някои това може да бъде красиво, за други- не.
      В Плеймейт видях нещо , което е по-скоро провокативно, скандално. Аз никога не съм имала пробем да се снимам по-разголена. Хареса ми идеята и като цяло съм фен на списанието Playboy. Особено в Щатите, защото там не гледат дали момичето има силикон, хиулорон, дали е руса. Има най-различни момичета – с наднормено тегло, чернокожи, всякакви. Различава се от нашия, но всяка държава със стандартите си…

 • Естествено руса ли си?

Не.

 • Защо според теб повечето жени в днешно време се боядисват руси?

Аз се направих чисто руса, но не се харесах. Може би, защото те прави по-младолик.

 • Имаш ли нещо изкуствено по себе си?

Имам малко хиулорон в устните.

 • А би ли променила/подобрила нещо по себе си в бъдеще?

Ако годините по някакъв начин ми повлияят- да бих направила нещо, със сигурност. Но не бих си променила нито носа, нито скулите…

 • Коя своя черта най-много харесваш в себе си?

Само една ли? Може би това че винаги казвам каквото мисля. Че не мога да премълча нещо, по някакъв начин да заобиколя темата и всичко си казвам така както е, независимо дали ще нараня някого.

 • С кои три думи би се описала?

Скандална- със сигурност. Искрена и с високо самочувствие.

 • Ами приятелите ти – според теб как те виждат те и как биха те описали?

По същия начин, много добре си ме познават. Пак ти казвам- аз не играя роли, защото ако тръгна да играя някаква роля, най-малкото което е – ще се объркам, ще се оплета, ще забравя какво съм казала…

 • Казваш „скандална“, но скандалът има ли някаква граница?

Разбира се, че има. Трябва да внимаваш да не минеш границата, която е с простотията и пошлостта, защото има нещо като бариера, която ако преминеш вече ставаш прост.

 • Според теб може ли да има приятелство между момче и момиче?

90% от приятелите ми са момчета, по простата причина, че всичките ми приятелки-момичета, когато разбраха, че ще участвам в Плеймейт, видяха някаква промяна в мен. Аз не казвам, че няма такава, но те доста изкривиха реалността и ме изкараха човек ,който със сигурност не съм – че съм превзета, че много съм се надула, което не е така. Момчетата си останаха до мен. Аз не парадирам нито с пари, нито с коли. Като излизаме с тях(момчетата), например, не държа да е по някакви изискани ресторанти – най-често сме някъде на по цигара или някъде, където има красива гледка. По никакъв начин не мога да се определя като надут човек. Да- факт, ходя по ресторанти, но не са ми някакъв приоритет.

 • В момента имаш ли си приятел?

Не.

 • Кога беше първата ти целувка?

Може би четвърти клас по детски, а сериозната в осми клас.

 • Винаги ли си усещала интерес към себе си от страна на момчетата?

Не. Като мъничка бях адски притеснителна, всички ме мачкаха, бях буквално изолирана. Никой не си говореше с мен, никой не ме харесваше. След като кандидаствах в седми клас, започнах да се интегрирам малко повече. Но пак не ми се получаваше много – аз не ходех с грим, не си правех косата, ходех с униформа – не бях от популярните деца. Може би през пубертета разбрах коя съм, какво мога и започнах да казвам нещата такива каквито са. Придобих някаква увереност и в момента не могат да ме бутнат.

 • Сега, след конкурса, промени ли се отношението на мъжете към теб?

Дори и да ми пишат просто ги игнорирам. Със сигурност не се чувствам известна. Имах една случка с един таксиметров шофьор: качвам се – без грим, по пижама. Говорех си с майка ми по телефона и идва времето, когато трябва да слезна. И докато плащах той ме попита „Извинете, вие сте Натали, нали- плеймейтката?“. Много неудобно ми стана, защото не съм свикнала на такова внимание. Има и такива, които ми пишат  „Ти трябваше да си първа“ и т.н., което е с цел да ми привлекат вниманието, но по този начин няма как да се случи.

 • Как го приеха близките ти?

Майка ми и баща ми имаха, и все още имат, проблеми – опитват се да се разведат от една година. И цялото им внимание е концентритано изцяло върху развода. Баща ми има работа в Щатите и постоянно пътува. И двамата разбраха в последния момент. В началото се шокираха, но нищо не ми казаха.

 • А какви бяха останалите претендентки? Разбирахте ли се или имаше напрежение?

Винаги ще се усеща напрежение. Абсолютно всички искаха да са първи – имаше интриги, скандали. И на мен ми въртяха интриги – с цел да са първи. Даже бях чула, че искат от конкурса да ме махнат, защото някой ме е видял наистина като конкуренция. Аз никога не съм казвала, че искам да съм първа. Даже и на визитката за конкурса казах, че искам просто да си създам контакти. Имена като Светлана Василева и Моника Валериева всеки ги знае, но те не са били първи. Със сигурност не ми беше приоритет да съм първа.

 • И все пак успяхте ли да създадете приятелства?

След финала се създадоха. Тогава вече всички се успокоиха, бяха мили и дружелюбни, но до преди финала не можеше да си кажеш и една дума с абсолютно никого.

 • Победителката в конкурса Михаела Тодорова сподели в интервю, че няма сериозен приятел, но пък има „секс партньор“. За някои хора това е нередно, според други е съвсем нормално за 21.век. Ти какво мслиш?

Нормално е, точно в 21.век и момиче като нея – любовта много трудно ще я срещне. Всеки гледа да я използва и да я наранява по някакъв начин. Разбирам я – не могат да си играят постоянно с някого и да очакват този човек да е свестен и да седи в сянка докато срещне принца на бял кон…

 • Ти какво търсиш в мъжа до себе си? Парите фактор ли са?

Няма да те лъжа – естествено, че парите са фактор. Аз не искам да е някакъв милярдер, но и не върви аз да плащам сметки и т.н.

 • Аз имам предвид обратното. Трябва ли мъжът да има толкова пари, че жената да си позволи да не работи, а той да я води по пътувания, ресторанти…

Аз съм работохолик и със сигурност не може някой да ми каже да си стоя вкъщи. Но със сигурност не си представям да намеря любовта в България, защото всички тук си избиват комплексите.

 • А за какво мечтаеш сега?

Да се развия по някакъв начин. Искам да има развитие и да се случват някакви неща в живота ми. Не искам всичко да е статично и да стои на едно място. Аз много обичам промените и искам всеки ден нещо ново.

 • Какви са бъдещите ти планове?

Искам да замина на бригада. И много се надявам там да ми се случат много неща. Не се притеснявам от работата, просто искам емоция. Искам да замина сама, без никой познат– да излезна от зоната си на комфорт и да видя в такава ситуация как ще се справя.

В днешно време известността е едно от най-големите постижения. И Натали иска да я постигне- иска всеки да е чувал името Натали Найденова. Не иска да става популярна със скандал, но ѝ харесва да е скандална. Опитва се да развие тук, в България, но мечтае да замине в чужбина. Тя е перфектен пример колко парадоксални и объркани са новите поколения. Как размиващата се граница на това кое „е редно“ и кое „не е“ е повлияла на младите.

Искам силно да вярвам, че цената за тази популярност, която гонят момичетата от конкурса Мис Плеймейт, не е еднаква за всеки и зависи изцяло от теб самия да опазиш ценностите си. Надявам се, че повече млади момичета ще осъзнаят, че са напълно способни да си създадат желания стандарт на живот с учене, работа и хъс. Аз видях този хъс в Натали и вярвам, че стига да не се подхлъзне по „лошия“ път, ще успее сама да постигне целите си.

XOXO
signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!

What do you think?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments Yet.

Sign up to receive new posts straight to your inbox !

Previous
Един добър старт на деня // Идеи за закуска
Свободата да захвърлиш всякакви задръжки